Eroon virikkeistä ja viivyttelystä — näillä vinkeillä voit paremmin

Istumatyö ja loputtomien ärsykkeiden täyttämä arki rasittavat kehoa ja mieltä. Espoon Hierojakoulun vastaava opettaja Mikko Ravea kertoo, miksi hierontapöydälle kannattaa asettua jo ennen kipujen ilmaantumista.

Vaikka Ison Omenan kuudennen kerroksen ikkunoiden takana vihmoo kylmä syystuuli, Espoon Hierojakoulun tiloissa on lämmin tunnelma. Koulun vastuuopettaja Mikko Ravea kutsuu peremmälle.

”Kiinnostuin hoitoalasta, kun kävin armeijassa lääkintäaliupseerikoulun. Päätin siviiliin palattuani opiskella hierojaksi, vaikka en vielä tarkalleen tiennytkään, mitä haluaisin isona tehdä”, Ravea muistelee.

Valmistuttuaan Ravea laajensi osaamistaan muun muassa kiinalaisen lääketieteen ja fysioterapeutin opintojen parissa. Vuosien kokemuksella Ravea osaa kertoa, miten jokainen voi tuntea olonsa kehossaan paremmaksi.

Älä odota kolotusta

Ravea on työssään kohdannut asiakkaita ja ongelmia laidasta laitaan. Yksi vaiva on kuitenkin ehdottomasti yleisin: niska-hartiaseudun kireys.

”Tietokoneella istutaan nykyään useita tunteja päivässä alasta riippumatta. Istumatyö on usein kipujen taustalla.”

Harva viitsii laittaa rahaa ennaltaehkäisevään kehonhuoltoon.
”Aika varataan vasta sitten, kun kipu alkaa oikeasti häiritä elämää.”

Akuutit, varhain havaitut vaivat hoituvat muutamalla hoitokerralla, mutta kymmeniä vuosia hoitamatta jäänyttä ryhtivikaa ei korjatakaan käden käänteessä. Hyvinvoinnin ylläpito kannattaa myös taloudellisesti: kun kiputiloihin tartutaan ajoissa, hierontakertoja tarvitaan vähemmän.

Kehosi käy ylikierroksilla — ota tauko arjesta

”Ihmisen on vaikea rentoutua ärsykkeiden täyttämässä nyky-yhteiskunnassa. Keho on valtavan informaatiomäärän ja hälinän vuoksi jatkuvassa valmiustilassa, mikä ilmenee muun muassa jatkuvina jännitystiloina lihaksissa.”

Jotta liiallisen aktiivisuuden kierteen saa katkeamaan, arkea on hyvä piristää pienillä hemmotteluhetkillä. Hieronta on erinomainen tapa rentoutua: kun tunnin ajan keskittyy vain omaan kehoon älypuhelimen sijaan, keho ja mieli nollaantuvat.

Jotta liiallisen aktiivisuuden kierteen saa katkeamaan, arkea on hyvä piristää pienillä hemmotteluhetkillä. Hieronta on erinomainen tapa rentoutua: kun tunnin ajan keskittyy vain omaan kehoon älypuhelimen sijaan, keho ja mieli nollaantuvat.

Sen lisäksi, että hieronta auttaa pysähtymään, sillä on myös lukuisia muita hyvinvointia edistäviä vaikutuksia.

”Hieronta edistää verenkiertoa ja vilkastuttaa aineenvaihduntaa. Myös kuona-aineet lähtevät liikkeelle.”

Vaikka hieronnalla on suuri vaikutus hyvinvoinnin tukena, Mikko Ravea korostaa myös hierontakäyntien välillä tapahtuvan kehonhuollon merkitystä.

”Kaiken taustalla on lihastasapaino. Huonoista työasennoista johtuvia kipuja voidaan kyllä lievittää hieronnalla, mutta oireet saadaan lopulta kuriin vahvistamalla asentoa tukevia lihaksia.”