Hieronnasta apua kiputiloihin ja jumeihin

Miksi hierontaan?

Hieronta on hoitotapahtuma, jonka tavoitteena on lisätä kudosten aineenvaihduntaa ja parantaa verenkiertoa. Hierontaan tulon syynä ovat usein mm. erilaiset lihaskireydet, jäykkyydet ja akuutit tai krooniset kivut, stressi, rentoutuminen, palautuminen tai urheilijan lihashuolto.  Myös vammoista toipuminen nopeutuu  oikein ajoitetulla hieronnalla. Yleistä on myös krooninen kipu, jossa syy voi olla muualla kuin lihaksistossa, mutta kipu aiheuttaa lihaskireyttä ja aineenvaihdunnan heikentymistä alueella.  Tämä puolestaan ylläpitää jatkuvaa kipua. Kysymyksessä on siis itseään ruokkiva kipukehä, jonka katkaisemisessa hieronta on usein avuksi.

Hieronnassa käsittely keskittyy pehmytkudoksiin, joiden anatominen tuntemus on hierojan ammatin ydintä. Hieronnalla tiedetäänkin olevan useita fysiologisia vaikutuksia hierottavalle alueelle, mm. ihoon, rasvakudokseen, hermokudokseen, laskimoihin ja hiussuonistoon sekä imunesteisiin.

Mikäli sinulla on ongelmia raajanivelissä  (esim. olkapää tai lonkka) käsittelyyn voidaan liittää hieronnan lisäksi nivelkäsittelyä kuten esim. nivelmobilisaatiota. Tekniikoita yhdistelemällä saavutetaan paras mahdollinen hoitotulos. Raajanivelten liikkuvuus on opintokokonaisuus, jonka opiskelijamme suorittavat kaikilla kouluillamme.

Valitse Sinulle sopiva hoitoaika

Hoitoaika sekä vaivan laatu määrittelevät sen, kuinka laajaa aluetta kannatta hieronnan aikana käsitellä. Hyvä perusaika hieronnalle on aluksi 50 minuuttia. Ensimmäisellä käynnillä tehdään perustutkimus ryhdin ja liikkuvuuden osalta sekä suunnitellaan yhdessä hierojan kanssa mahdollisten tulevien hoitojen tarve. Lähtökohtaisesti joka kerta kun asiakas saapuu hoitoon, sen hetken tilanne otetaan huomioon ja hoito kuitenkin tehdään sen hetkisen tilan mukaan.

 

Esimerkkejä:

25min saa pikaisen ensiavun esim. niska- hartia seudulle tai muulle pienemmälle alueelle.

50min ehtii käymään laajemman alueen kuten koko selän, yläraajat, niskahartiaseutu tai alaraajat yhdistellen.

80min voi paneutua kunnolla kroonisempaan, laajempaan vaivaan tai huoltamaan koko kehon.

110min saadaan jo kunnolla avattua ongelmakohdat tai huoltamaan koko keho päästä varpaisiin.

 

Hierontaan vammojen jälkeen

Hieronta vammojen jälkeen voi nopeuttaa kuntoutumista huomattavasti. Se, kuinka pian vamman syntymisen jälkeen voidaan aloittaa hieronta, riippuu vammasta ja sen laadusta ja hoidon ajoitus täytyy aina arvioida tapauskohtaisesti.

Usein kuitenkin jo varhaisessa vaiheessa tehtävä kevyt hieronta, kinesioteippaus, kylmä/lämpöhoidot, kuten ultraääni, nopeuttavat vammoista toipumista.

Ethän tule hoitoon, mikäli koet olevasi tulossa kipeäksi

Älä siis tule hierontaan, jos sinulla on kipeä tai kuumeinen olo, koet olosi muuten heikoksi tai sinulla on muita yleisiä oireita kuten nuha, kurkkukipu, yskä tai vatsakipu

Ennen hoitoon tulemista

Ethän tule hoitoon puolikuntoisena tai sairaana. Tule hierontaan, jos koet olevasi täysin terve. Muistathan kuitenkin, että meillä on 6 tunnin peruutuskäytäntö; peru aikasi ajoissa, mikäli koet olevasi tulossa sairaaksi.

Ajanvarauksen voi perua Avoinna24 – palvelussa tai puhelimitse 6 tuntia ennen alkamisaikaa. Myöhässä peruttu / peruuttamaton ajanvaraus veloitetaan täysimääräisesti, laskutuslisä 5€.

Esteet hieronnalle:

 • Flunssa, influenssa
 • Keuhkoinfektiot kuten keuhkokuume, tuberkuloosi
 • Sairaalainfektiot
 • Kaikki rokot
 • Kaikki vatsataudit

Muita mahdollisia esteitä hieronnalle ovat:

 • Laskimotukos
 • Sydänsairaus
 • Verenpaine
 • Syöpä (kasvainsairauksissa hoidosta tulee keskustella lääkärin kanssa ennen hoitoa)
 • Verenvuototauti
 • Diabetes
 • Astma
 • Epilepsia
 • Osteoporoosi
 • Ihottuma / ihosairaus hoidettavalla alueella
 • Jokin muu elämääsi rajoittava sairaus, kerrothan siitä hierojallesi!

Asiakkaan velvollisuus on kertoa hoitavalle henkilölle, jos hänellä on mitä tahansa muita tarttuvia tauteja, kuten esimerkiksi HIV / AIDS, hepatiitti B, C tai D.

Hoidon jälkeen

Hieronta saa kehon poistamaan kuona-aineita  ja siksi  sen jälkeen on suositeltavaa juoda runsaasti. Saadaksesi hoidosta irti parhaat hyödyt sinun kannattaa välttää liiallista rasitusta vähintään saman päivän aikana. Aktiviteetti, levon tarve ja palautuminen on kuitenkin erilaista eri ihmisillä, joten keskustele asiasta vielä hierojasi kanssa.