fbpx

Purentalihashieronta

Mitä on purentalihashieronta?

Purentalihashieronta on hoitotapahtuma, jossa helpotetaan pään sekä niskahartia-alueen särkyä ja rentoutetaan purentalihaksia. Purentalihashierontaa suositellaan henkilöille, joilla esiintyy joitakin seuraavista oireista:

 • Hampaiden öinen narskuttelu, joka aiheuttaa pään ja leukojen alueen särkyä
 • Huimaus
 • Niska-hartioiden jäykkyys ja kipu
 • Epäselvä puhe, äänen käheytyminen
 • Kipu kasvoissa, ohimoilla tai silmän takana
 • Kipu hampaissa, purenta-arkuus
 • Oireita korvissa, kuten kuulon heikkeneminen, piston tunne, tinnitus
 • Piston tunne kurkussa tai kaulan etuosassa
 • Leuan lukkiutuminen, naksuminen tai leukaluun vihlonta

Tyypillisesti purentalihasten jäykkyydestä kärsivät istumatyötä tekevät, hartiajännittäjät ja stressaantuneet henkilöt. Myös tapaturma voi olla syynä purentalihasten oireiluun.

Myös niska-hartiaseudun kivut voidaan selittää purentalihasten jäykkyydellä, sillä osa purentaan käytettävistä lihaksista sijaitsee myös kaulan ja niskan alueella.

Miten purentalihashieronta tehdään?

Purentalihashieronnassa käsitellään kasvojen aluetta sekä purentalihakset sisä- ja ulkopinnoilta. Tämän lisäksi hierojan arvion mukaan käsitellään myös niska-hartioiden alue, kallonpohja sekä koko pään alue. Hieronta suunnitellaan aina yksilöllisesti asiakkaan oireiden ja pahimpien lihasjännitysten mukaan. Hieroja käyttää koko toimenpiteen ajan hanskoja sekä kasvomaskia.

Hieronnan alussa kartoitetaan lähtötilanne, varmistetaan hoidon soveltuvuus ja laaditaan hoitosuunnitelma. Hieronnan suorittaa purentalihashieronnan koulutuksen käynyt koulutettu hieroja.

Hieronnassa lihakset pehmenevät ja aineenvaihdunta, verenkierto sekä imunestekierto vilkastuu. Myös kasvojen turvotus voi laskea, suuhun tulee tilan tunnetta ja leuka tuntuu rentoutuneelta. Hieronnan jälkeen asiakas on usein tietoinen leuan ja suun rennosta asennosta ja tätä kautta voi oppia tietoisesti rentouttamaan leuan aluettaan. Kasvojen rentous heijastuu koko kehoon, rentouttaen samalla myös muita kehonosia.

Purentalihashieronnan palvelut Suomen Hierojakouluilta

Suomen Hierojakoulujen koulutetut hierojat tarjoavat laadukasta purentalihashierontaa Helsingissä, Espoossa, Jyväskylässä, Kuopiossa, Porvoossa, Oulussa sekä Seinäjoella.

Kaikki purentalihashierontaa tekevät ovat koulutettuja hierojia ja suorittaneet purentalihashieronnan koulutuksen.

Erottaja (Helsinki) Espoo Jyväskylä Kuopio Oulu Seinäjoki Porvoo

Säännöllisillä käynneillä ja kotiharjoitteilla parhaisiin lopputuloksiin

Kuten muissakin hieronnan hoitotapahtumissa, myös purentalihashieronnassa saavutetaan paras sekä ennaltaehkäisevä lopputulos säännöllisillä käynneillä. Käyntien tiheys ja määrä sovitaan oman hierojan kanssa.

Oireista eroon pääseminen vaatii usein myös kotiharjoitusten tekoa. Harjoitusohjelma voi sisältää esimerkiksi:

 • Vastustetun leuan liikkeet sivusuunnassa ja alhaalta
 • ”Leukahölkkä”
 • Leuan liu’utus sivusuunnassa
 • Hallittu suun avaaminen mahdollisimman suureksi

Liikkeet valitaan asiakkaan tarpeiden ja laaditun hoitosuunnitelman mukaan. Hieroja opastaa, kuinka harjoitusohjelman liikkeet tehdään.

Purentalihashieronta myös täydentää niskahartioiden lihaskireyksien hoitoa, toimii ylläpitävänä hoitona puhujille ja muille ääntä työssään käyttäville sekä hampaiden yöllisille narskuttelijoille. Hoito on myös tehokas henkilöille, joiden arki kuormittaa niskaa ja kaulaa esimerkiksi näyttöpäätetyössä.