fbpx

”Hierojakoulu oli suuri käännekohta elämälleni” – maahanmuuttaja sai uuden elämän Kuopiossa

21.4.2016 - Opiskelijatarina

Srilankalainen Mohamed Shameez aloitti opintonsa Suomen Hierojakoulussa ilman kielitaitoa. Muutamassa vuodessa mies oppi savolaismurteen lisäksi hieromaan.

Ihmisläheinen ala ja mahdollisuus oppia lisää vartalon toiminnasta. Nämä asiat Mohamed Shameezilla oli mielessä, kun hän muutti Sri Lankasta Suomeen ja aloitti Kuopiossa Suomen Hierojakoulun syyskuussa 2008. Koulun perustaja Olli Hakola oli tutustunut Mohamediin jo aiemmin ja auttoi alkuun. Opinahjo oli nappivalinta, sillä paljon ihmisläheisempää alaa Mohamed ei olisi voinut löytää.

Siansaksaa asiakkaille

Aluksi Mohamed asui koulun asuntolassa. Hän tunsi vain muutamia ihmisiä eikä puhunut sanaakaan suomea. Hän murehti jo tulevaa uraansakin: kuinka ulkomainen hieroja saisi asiakkaita Suomessa?

Pohjois-Savon talvi tuntui kylmältä ja Kuopio melko pieneltä kaupungilta.

Hierojakoulussa Mohamed oppi lihasten ja luiden nimiä vuorotellen latinaksi ja suomeksi. Opettajat ja opiskelukaverit auttoivat kielen kanssa ja käänsivät materiaaleja.

”Kaikki auttoivat alussa todella paljon ja olivat hyvin ystävällisiä”, Mohamed muistelee.

Suomen kieli ei taipunut aluksi asiakkaidenkaan kanssa aivan täydellisesti. Sanat olivat pitkiä ja monimutkaisia. Erityisen vaikeaa oli muistaa sana pakaralihas.

Toisinaan Mohamed puhui hieronta-asiakkaille siansaksaa ja opiskelukaveri huuteli verhon takaa oikeita sanoja. Nauruhan siitä yleensä syntyi.

Opiskelujen edetessä Mohamed oppi pitämään kylmästä ja myös Kuopion pienuus alkoi tuntua mukavalta.

Perusteelliset opinnot tekivät vaikutuksen

Koulussa oppitunneilla käsiteltiin ihmisen anatomiaa, hierontatekniikoita, jäsenkorjausta, urheiluhierontaa, sairauksia ja parannusmenetelmiä. Opintojen perusteellisuus ja opittujen tekniikoiden määrä tekivät Mohamediin vaikutuksen.

”On tärkeää muutella tekniikoita, ettei asiakas kyllästy, kun aina hierotaan samalla tavalla”, Mohamed sanoo.

Ensimmäinen oikea asiakas sai ilmaisen hieronnan.

”Kyselin häneltä jatkuvasti, että hieronko liian kovaa vai liian hiljaa”, Mohamed nauraa nyt.

Koulu antoi elämälle suunnan

Valmistujaisjuhlia vietettiin vuonna 2012.

”Se oli suuri ja onnellinen päivä”, Mohamed muistelee.

Valmistumisen jälkeen Mohamed jäi kahdeksi ja puoleksi kuukaudeksi työharjoitteluun hierojakoululle. Sinä aikana hän ehti kerätä mukavan kontaktiverkoston tulevia asiakkaitaan.

”Se, että harjoittelun aikana sai hankkia omia asiakkaita, oli mieletön mahdollisuus. En olisi voinut hankkia samanlaista asiakasverkostoa ilman harjoittelun kontakteja”, Mohamed kertoo.

Kuopio oli muuttunut vuosien aikana kylmästä ja pienestä kaupungista rakkaaksi kodiksi.

Mohamed on tehnyt nyt hierojan töitä omalla toiminimellä 3,5 vuotta. Asiakkaiden kanssa juttu luistaa savolaismurteella ja välillä nauretaan, jos sanat menevät sekaisin. Rakkaus löytyi Kuopion kesästä ja pari on jo avioitunut. Elämä ei 32-vuotiaan Mohammedin mielestä voisi olla hienompaa.

”Koulu antoi elämälleni suunnan. Sen ansiosta pystyn elättämään itse itseni. Hierojakoulu oli suuri käännekohta elämälleni.”